Zdjęcie: Pixabay
14-04-2022 11:29
Jak donoszą lokalne media w marcu w rosyjskiej eksklawie rosły przede wszystkim ceny cukru, cebuli i kapusty. Dynamika cen żywności została opublikowana na oficjalnej stronie Kaliningradstatu. W porównaniu do lutego cena cukru pudru wzrosła o 43,3% i osiągnęła 98,87 rubli za kilogram. Cebula również znacznie podrożała - o 41,22%, kapusta biała - o 38,74%, banany - o 36,07%, pomidory - o 34,76%. Ziemniaki podrożały o 31,95%, marchewki - 25,81%, pomarańcze - 24,5%.
Jednocześnie w ciągu miesiąca spadły ceny czterech rodzajów produktów spożywczych. Ceny ogórków spadły o 14,84%, ryb żywych i zamrożonych o 6,38%, ziół o 1,76%, miód pszczeli o 0,34%. W lutym dostawcy sklepów kaliningradzkich ostrzegali o 10-30% wzroście cen żywności. Sieci handlowe planowały utrzymanie minimalnej marży na towarach ważnych społecznie. Rząd obwodu kaliningradzkiego obiecał dotacje w zamian za ustalenie cen. Tym samym władze chciały powstrzymać inflację żywnościową, która mogłaby przyspieszyć w kontekście sankcji i upadku rubla.
Tymczasem frekwencja w restauracjach w obwodzie kaliningradzkim w kwietniu spadła o 20% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku - powiedziała Olga Teslenko, dyrektor Regionalnego Stowarzyszenia Branży Hotelarskiej. Dodała też, że prawie wszyscy restauratorzy podnieśli ceny od 5 do 20%. „Ktoś podnosi ceny stopniowo, a inny natychmiast. Ale nie obwiniajcie za to restauratorów i hotelarzy. Ceny niektórych artykułów wzrosły o 50%. Restauratorzy próbują zastąpić drogie produkty innymi” – wyjaśniła Teslenko.