geopolityka • gospodarka • społeczeństwo • kultura • historia • Białoruś • Estonia • Litwa • Łotwa • Mołdawia • Obwód Królewiecki • Ukraina • Trójmorze • Trójkąt Lubelski

Wiadomości

Zdjęcie: Flickr

Oświadczenie Tyraspola ws. mołdawskich zmian w prawie

Dodał: Andrzej Widera

07-02-2023 14:33

Członkowie Rady Najwyższej Naddniestrza przygotowali oświadczenie kierowane do gwarantów i mediatorów negocjacji w sprawie uregulowania konfliktu naddniestrzańskiego w związku z przyjęciem przez mołdawski parlament poprawek do kodeksu karnego przewidujących kary za separatyzm.

Naddniestrzański parlament wyrazili zaniepokojenie, że poprawki te „nieuchronnie doprowadzą do osłabienia procesu negocjacyjnego między Mołdawią a Naddniestrzem i wzrostu napięcia w regionie”. Szef MSZ obwodu naddniestrzańskiego Witalij Ignatiew powiedział, że „przyjmując takie ustawy, Mołdawia stara się stworzyć warunki do dialogu z Naddniestrzem pod presją”. Rada Najwyższa opublikuje swoje oświadczenie jutro, 8 lutego.

Przyjęte przez mołdawski parlamt zmiany w Kodeksie Karnym sugerują, że wielu mieszkańców Naddniestrza mogłoby zostać skazanych za separatyzm, ale Olesia Stamate szefowa komisji prawnej parlamentu,  zaprzeczyła takiej interpretacji przepisów. Podkreśliła, że ​​obywatele Naddniestrza (tzw. lewy brzeg) nie będą pociągnięci do odpowiedzialności, jeśli nie prowadzili „pracy propagandowej na rzecz secesji Mołdawii”. Natomiast Biuro ds. Reintegracji Mołdawii podkreśla, że zmiany w prawie nie będą przeszkadzać w negocjacjach.

Źródło
Aby dostarczać Państwu rzetelne informacje zawsze staramy się je sprawdzać w kilku źródłach. Mimo to, w dzisiejszych trudnych czasach dla prawdziwych wiadomości, apelujemy, aby zawsze do każdej takiej informacji podchodzić krytycznie i z rozsądkiem, a takze sprawdzać na własną rękę. W razie zauważonych błędów prosimy o przysłanie informacji zwrotnych na adres email redakcji.
Jeżeli chcecie Państwo wesprzeć naszą pracę, zapraszamy do skorzystania z odnośnika:

Redaktor zarządzający: Michał Mistewicz
wykop.pl