Zdjęcie: Pixabay
17-07-2023 09:27
W Estonii uprawia się coraz mniej warzyw, ponieważ gospodarstwa rolne nie mają wystarczającej liczby pracowników. W rezultacie jeszcze większe ilości warzyw są obecnie importowane z zagranicy niż wcześniej. W 2019 r. estońscy rolnicy przygotowali 2 035 hektarów ziemi pod uprawę warzyw.
Jednak w tym roku areał ten już zmniejszył się o połowę. Problem zaczął się podczas pandemii, kiedy pracownicy rolni przestali przyjeżdżać do Estonii z zagranicy. Sytuacja związana z produkcją warzyw wciąż nie wróciła do normy. Taavi Õun, szef działu zakupów i logistyki w Salvest, powiedział, że w Estonii uprawia się mniej warzyw, ponieważ nie ma wystarczającej liczby pracowników do zbioru dużych ilości.
Õun dodał, że na razie Salvest musi kupować ogórki z Niemiec, zamiast pozyskiwać je lokalnie. Ponieważ import z zagranicy jest droższy, ma to oczywiście wpływ na cenę produktów. Innymi powodami, dla którego rolnicy mogą również zmniejszać ilość gruntów ornych przeznaczonych pod uprawę warzyw, jest to, że nie są już w stanie stosować niektórych środków ochrony roślin, które wcześniej stosowali ze względu na ich szkodliwość, a innym powodem jest także tegoroczna susza.