Zdjęcie: Pixabay
10-09-2024 09:08
Niekorzystne warunki pogodowe w tym sezonie rolniczym doprowadziły w Mołdawii do krytycznej sytuacji w sektorze produkcji buraków cukrowych. Według resortu rolnictwa z powodu letniej suszy i upałów zagrożonych jest około 60% pól buraków cukrowych.
Minister Vladimir Bolea spotkał się z przedstawicielami największego producenta cukru w Mołdawii – mołdawsko-niemieckiego przedsiębiorstwa Südzucker Moldova. Po spotkaniu spółka opowiedziała o sytuacji w branży. „W tym roku w przemysł cukru buraczanego zainwestowano 500 milionów lei. Pomimo znacznych inwestycji branża poniosła już ogromne straty w wyniku dotkliwej suszy – około 350 mln lei. W obecnej bezprecedensowej sytuacji potrzebne jest wsparcie państwa, aby uporać się ze konsekwencjami kryzysu” – powiedział Pavel Filip, szef Südzucker Mołdawia.
Warto zauważyć, że Ministerstwo Rolnictwa Mołdawii ogłosiło, że cukier może drożeć. „Istnieje ryzyko wzrostu cen cukru. Dotknie to nie tylko rolników, ale także konsumentów” – napisano w komunikacie prasowym ministerstwa, przy czym wzmianka o podwyżce cen cukru została po pewnym czasie usunięta z komunikatu.
Były wiceprzewodniczący parlamentu Alexandru Slusari w rozmowie z NM zauważył, że obecna sytuacja w branży jest najtrudniejsza w całej historii Mołdawii. „Trzeba zrozumieć, że choć cukier nie jest artykułem niezbędnym, to jest podstawowym produktem dla przemysłu winiarskiego, konserwowego i cukierniczego. Przyszły rok może być pierwszym, w którym import cukru do Mołdawii może przekroczyć eksport” – powiedział Slusari.
Branża jest w opłakanym stanie nie z powodu warunków pogodowych. Straciliśmy fabryki, rynki zbytu, to wszystko wpływa na zainteresowanie producentów rolnych uprawą buraków. Było wiele problemów z polityką państwa i interesem producentów rolnych” – wyjaśnił Viorel Chivriga, ekspert rolny, dodając, że dziesięć lat temu, pomimo konkurencji w Rumunii i na Ukrainie, mołdawski cukier dobrze sprzedawał się na lokalnym rynku i był eksportowany.
Według Mołdawskiego Związku Producentów Cukru Mołdawii spożycie cukru w Mołdawii wynosi około 65 tys. ton rocznie, podczas gdy produkcja cukru w tym roku wyniesie około 25-30 tys. ton, a pozostały cukier wyniesie 32 tys. ton. Związek zauważył także, że Mołdawia posiada kwotę na import cukru z UE w wysokości 15 tys. ton, a także na import 1 tys. ton z Ukrainy i 1,2 tys. ton z Wielkiej Brytanii. Według obliczeń wolumen cukru potrzebny Mołdawii na sezon 2024-2025 wyniesie około 72 tys. ton. Oznacza to, że wystarczy na zaspokojenie potrzeb kraju.