geopolityka • gospodarka • społeczeństwo • kultura • historia • Białoruś • Estonia • Litwa • Łotwa • Mołdawia • Obwód Królewiecki • Ukraina • Trójmorze • Trójkąt Lubelski

Wiadomości

Zdjęcie: Pixabay

Litwa: oświadczenie Rady Sądownictwa ws. działań Rosji

Andrzej Widera

30-08-2023 08:16

Wczoraj litewska Rada Sądownictwa zwróciła się do Prezydenta, Przewodniczącej Seimasu i Premier, prosząc o ocenę najnowszych informacji związanych z prześladowaniami litewskich sędziów przez Rosję, w tym  o podjęcie wszelkich niezbędnych i możliwych środków w celu zapewnienia w sprawie wypadków z 13 stycznia 1991 roku w Wilnie, pełnego bezpieczeństwa sądów i sędziów rozpatrujących tę sprawę - czytamy w oświadczeniu litewskiej Rady Sądownictwa.

Przypomnijmy, że sprawa dotyczy szturmu na ośrodek telewizyjny w Wilnie, do którego doszło w nocy 13 stycznia 1991 toku podczas starć zwolenników odzyskania niepodległości Litwy z wojskiem sowieckim. Żaden z urzędników ZSRR nie chciał wziąć odpowiedzialności za te wydarzenia. Później 67 obywateli Rosji, Białorusi i Ukrainy – głównie wojskowych biorących udział w ataku – zostało oskarżonych o zbrodnie wojenne na Litwie. Większość oskarżonych stanęła przed sądem zaocznie.

Jak podały media, ​​17 sierpnia br. Sąd Rejonowy w Moskwie nakazał aresztowanie trzech litewskich sędziów, którzy wydali wyrok w sprawie wydarzeń z 13 stycznia 1991 r. w Wilnie – Ainor Macevičienė, Virginiję Pakalnytė-Tamošiūnaitė i Artura Šumską. "Działania Rosji, polegające na nielegalnym prześladowaniu litewskich prokuratorów i sędziów, są realne i trwają od wielu lat. Trwające prześladowania i ich rozgłos mają na celu zastraszenie i wywarcie wpływu na litewskie sądy, urzędników i samo państwo." - napisano w oświadczeniu.

Źródło
Aby dostarczać Państwu rzetelne informacje zawsze staramy się je sprawdzać w kilku źródłach. Mimo to, w dzisiejszych trudnych czasach dla prawdziwych wiadomości, apelujemy, aby zawsze do każdej takiej informacji podchodzić krytycznie i z rozsądkiem, a takze sprawdzać na własną rękę. W razie zauważonych błędów prosimy o przysłanie informacji zwrotnych na adres email redakcji.
Jeżeli chcecie Państwo wesprzeć naszą pracę, zapraszamy do skorzystania z odnośnika:

Redaktor zarządzający: Michał Mistewicz
wykop.pl