Zdjęcie: Pixabay
24-02-2025 11:38
Każdego roku, 24 lutego, Estonia świętuje rocznicę ogłoszenia niepodległości w 1918 roku. Pierwsza deklaracja została ogłoszona dzień wcześniej w Parnawie (Pärnu), a następnie potwierdzona w Tallinnie, gdzie powołano Tymczasowy Rząd Estonii. Dzień ten jest jednym z najważniejszych świąt narodowych, znanym jako Dzień Niepodległości (vabariigi aatapäev) lub, w bardziej oficjalnej wersji, Rocznica Republiki Estonii.
Tradycyjnie uroczystości rozpoczynają się o wschodzie słońca ceremonią podniesienia flagi na Wieży Długi Herman w Tallinnie. Tego dnia organizowane są liczne wydarzenia, a jednym z kluczowych punktów programu jest doroczne przyjęcie prezydenckie. Podczas tej uroczystości wręczane są odznaczenia państwowe, a lista uhonorowanych osób jest ogłaszana z wyprzedzeniem. W ramach świętowania odbywa się także parada wojskowa organizowana przez Estońskie Siły Obronne. Choć tradycja ta sięga czasów przedwojennych, regularnie przywrócono ją dopiero po odzyskaniu niepodległości w 1991 roku.
Pierwsza defilada w nowej epoce miała miejsce w Tallinnie w 1993 roku, symbolicznie podkreślając 75. rocznicę wydarzeń z 1918 roku. W czasach przedwojennych defilady odbywały się nieprzerwanie w latach 1919-1940, aż do rozpoczęcia okupacji sowieckiej. Współcześnie zarówno defilada, jak i prezydenckie przyjęcie odbywają się nie tylko w stolicy, lecz także w różnych miastach Estonii, podkreślając ich ogólnokrajowy charakter. Ceremonie te są transmitowane na żywo w telewizji, a ich częścią jest przemówienie prezydenta.
Choć główne obchody odbywają się 24 lutego, już dzień wcześniej lokalne władze oraz szkoły organizują własne uroczystości upamiętniające tę doniosłą rocznicę. W Dorpacie (Tartu), znanym z najstarszego estońskiego uniwersytetu, bractwa i siostrzane organizacje akademickie gromadzą się, aby oddać hołd fladze narodowej, która zostaje wzniesiona nad obserwatorium uniwersyteckim.
Obchody nie byłyby pełne bez tradycyjnych estońskich potraw. Charakterystycznym daniem, które niezmiennie pojawia się na stołach, jest kanapka z filetami śledzia bałtyckiego podawana na czarnym chlebie, często uzupełniona plasterkami jajka na twardo i szczypiorkiem. Poza tym każda rodzina ma swoje ulubione przysmaki, do których należą śledzie w śmietanie z cebulą, sałatka z leśnych grzybów, kremowa sałatka ziemniaczana czy faszerowane jajka. Ponieważ święto często przypada blisko Zapustów, deserem, który często pojawia się na stołach, są puszyste bułeczki z bitą śmietaną, znane jako vastlakuklid.